Herbestemming
Stationspostkantoor Klarendal, Arnhem
Het oude postdistributiekantoor in Arnhem (1887) stond tien jaar geleden in de weg bij de plannen voor het nieuwe Stationsgebied. Om het gemeentelijk monument toch te behouden ontstond het plan het gebouw niet te slopen, maar te demonteren en elders weer op te bouwen.
Los hiervan was Peter Koelewijn al enkele jaren betrokken bij de herstructurering van de Arnhemse wijk Klarendal. Daar werd een aantal panden gesloopt om een ruimere en waardigere entree van de wijk te maken.
Bij de opdrachtgever Volkshuisvesting ontstond het idee om het oude postkantoor op de entreelocatie van Klarendal in te passen. De neoclassicistische gevel paste wonderlijk goed in de omgeving. Omdat het oude interieur niets oorspronkelijks meer had en de zolderkap in slechte staat verkeerde, zijn uiteindelijk alleen de geveldelen verplaatst. In totaal zijn de gevels in meer dan 150 delen gezaagd, die op de bouwplaats werden samengevoegd.
De uitvoering is verzorgd door KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling uit Arnhem.
De invulling van het nieuwe gebouw 'Station Klarendal' genoemd, bestaat uit een restaurant op de begane grond, met daarboven atelierruimtes en twee woningen in de kap.
Het verplaatste gebouw vormt, samen met de ontwikkeling van een modekwartier in de directe omgeving, een ingrijpende revitalisatie van een tot voor kort problematisch deel van de stad.
Het project heeft al een aantal prijzen gewonnen:
- 2011: Gulden Feniks (uitgeschreven door het Nationaal Renovatie Platform)
- 2010: publieksprijs Nacht van de Architectuur in Arnhem, uitgeschreven door dagblad De Gelderlander, gekregen voor "de beste bijdrage aan de stad van de laatste 10 jaar"
- 2010: jaarprijs Vereniging Stadsschoon Arnhem
Onze Lieve Vrouwe Kerk, Arnhem
De Onze Lieve Vrouwekerk is een neo-romaans kerkgebouw uit het begin van de twintigste eeuw. De parochie werd gedwongen dit kerkgebouw te verkopen. Sloop en nieuwbouwplannen liepen dood. Woningcorporatie Portaal was bereid te onderzoeken of woningen in het kerkgebouw konden worden gerealiseerd. Peter Koelewijn/K3 is gevraagd hiervoor een ontwerp te maken.
Over het ontwerp is vanaf het eerste begin uitgebreid gecommuniceerd met de parochie, omwonenden en de gemeente. Het ontwerp werd door alle betrokkenen enthousiast ontvangen. Door de inbouw van woningen kon het karakteristieke kerkgebouw voor de wijk behouden blijven. Het kerkgebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische betekenis voor de wijk.
De herbestemming heeft 32 gevarieerde, aantrekkelijke woningen in vijf bouwlagen opgeleverd. Tegelijkertijd is de kerk in zijn waarde gelaten. Met name de ruimtelijke kwaliteit van de centrale gang met de binnenpleinen is bijzonder. Het opgetilde koor met de monumentale glas-in-loodramen en de nog aanwezig plafondschilderingen vormen herkenbare verwijzingen naar het religieus verleden van het gebouw.
De uitvoering is verzorgd door KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling uit Arnhem.
Bij bijzondere gelegenheden wordt het gebouw opengesteld voor het publiek. De aanloop is altijd groot en de opgehaalde herinneringen van In 2005 heeft K3 voor dit plan de 1e prijs van de vakjury en de publieksprijs gewonnen in het kader van de Heuvelinkprijs, de Arnhemse architectuurprijs met dat jaar als thema “herbestemming”. Een citaat uit het juryrapport: “...Gezegend zijn de bewoners van dit originele, neogotische gebouw. Gezegend is de wijk, die dit vertrouwde ijkpunt in zijn midden mocht houden. En alle lof en eer en glorie aan de architecten die deze titanenklus tot een goed einde wisten te brengen, zonder de oorspronkelijke bestemming geweld aan te doen...”
Molen ‘De Kroon’, Arnhem
Herinrichting in 2018 van de begane grond en de 1e verdieping van molen ‘De Kroon’. Hierdoor is de ruimte geschikt gemaakt voor bijeenkomsten met maximaal ca. 50 bezoekers, terwijl de winkelfunctie voor producten, die met de molen te maken hebben, bewaard is gebleven. De molen is een rijksmonument.
Molen de KroonZeven Provinciën 1, 3 en 4, Arnhem
Restauratie en herbestemming in de periode 2016 t/m 2019 van drie voormalige Duitse bunkers, de ‘Zeven Provinciën 1, 3 en 4’, in Kamp Koningsweg Noord in Arnhem. De bunkers zijn rijksmonumenten.