stedenbouwkundige, architect, adviseur
#

Herbestemming

Stationspostkantoor Arnhem

Het oude postdistributiekantoor in Arnhem (1887) stond tien jaar geleden in de weg bij de plannen voor het nieuwe Stationsgebied. Om het gemeentelijk monument toch te behouden ontstond het plan het gebouw niet te slopen, maar te demonteren en elders weer op te bouwen.

Los hiervan was Peter Koelewijn al enkele jaren betrokken bij de herstructurering van de Arnhemse wijk Klarendal. Daar werd een aantal panden gesloopt om een ruimere en waardigere entree van de wijk te maken.

Bij de opdrachtgever Volkshuisvesting ontstond het idee om het oude postkantoor op de entreelocatie van Klarendal in te passen. De neoclassicistische gevel paste wonderlijk goed in de omgeving. Omdat het oude interieur niets oorspronkelijks meer had en de zolderkap in slechte staat verkeerde, zijn uiteindelijk alleen de geveldelen verplaatst. In totaal zijn de gevels in meer dan 150 delen gezaagd, die op de bouwplaats werden samengevoegd.

De uitvoering is verzorgd door KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling uit Arnhem.

De invulling van het nieuwe gebouw 'Station Klarendal' genoemd, bestaat uit een restaurant op de begane grond, met daarboven atelierruimtes en twee woningen in de kap.

Het verplaatste gebouw vormt, samen met de ontwikkeling van een modekwartier in de directe omgeving, een ingrijpende revitalisatie van een tot voor kort problematisch deel van de stad.

Het project heeft al een aantal prijzen gewonnen:

  • 2011: Gulden Feniks (uitgeschreven door het Nationaal Renovatie Platform)
  • 2010: publieksprijs Nacht van de Architectuur in Arnhem, uitgeschreven door dagblad De Gelderlander, gekregen voor "de beste bijdrage aan de stad van de laatste 10 jaar"
  • 2010: jaarprijs Vereniging Stadsschoon Arnhem
Foto's van het Stationspostkantoor Arnhem

Danielskerk Nijmegen

Het Bisdom 's-Hertogenbosch bood in 2001 het voormalige R.K. Kerkgebouw met parochiecentrum en pastorie Maria ten Hemelopneming aan de Daniëlsweg te koop aan.

Het kerkgebouw dateert uit 1961 en werd al enkele jaren niet meer als zodanig gebruikt. Het kerkgebouw had vanwege zijn zorgvuldige, zakelijke stijl, de status van gemeentelijk monument gekregen. Opvallend zijn de kwartronde transparante voorgevel, de gebogen gesloten zijmuren, de aflopende kolomvrije kerkruimte en de fraaie lichtinval bij het altaar.

Portaal heeft het complex gekocht en heeft door K3 een plan laten ontwikkelen. De Stichting De Driestroom toonde al in een vroeg stadium van de herontwikkeling interesse voor een uitbreiding van de huidige woonruimte in het complex. De functies van beschut wonen en een dagcentrum bleken uitstekend te passen binnen het kerkgebouw en de locatie.

Het kerkgebouw kon worden getransformeerd tot 24 eenheden voor beschut wonen voor volwassenen en kinderen in combinatie met een dagcentrum voor kinderen en bijbehorende voorzieningen. Ter plaatse van de oorspronkelijke aanbouwen zijn veertien nieuwe woningen gerealiseerd.

Aan de binnenzijde van het kerkgebouw is direct tegen de gebogen voorgevel een nieuwe bebouwingsstrook in twee bouwlagen aangebracht. Deze bebouwingsstrook is losgehouden van het oorspronkelijke plafond en de gemetselde zijgevels, zodat de ruimtelijke werking van het interieur zoveel mogelijk is behouden.

De uitvoering is verzorgd door KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling uit Arnhem.

De herstructurering van het monumentale gebouw heeft een bijzonder tintje gekregen door de bijdrage van de inmiddels gepensioneerde, oorspronkelijke architect van het kerkgebouw, de heer L.A.J. de Bruijn, gevestigd in Ooij. De heer De Bruin is met grote regelmaat bij de planvorming en uitvoering betrokken.

Foto's van het Danielskerk in Nijmegen

Onze Lieve Vrouwekerk Arnhem

De Onze Lieve Vrouwekerk is een neo-romaans kerkgebouw uit het begin van de twintigste eeuw. De parochie werd gedwongen dit kerkgebouw te verkopen. Sloop en nieuwbouwplannen liepen dood. Woningcorporatie Portaal was bereid te onderzoeken of woningen in het kerkgebouw konden worden gerealiseerd. Peter Koelewijn/K3 is gevraagd hiervoor een ontwerp te maken..

Over het ontwerp is vanaf het eerste begin uitgebreid gecommuniceerd met de parochie, omwonenden en de gemeente. Het ontwerp werd door alle betrokkenen enthousiast ontvangen. Door de inbouw van woningen kon het karakteristieke kerkgebouw voor de wijk behouden blijven. Het kerkgebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische betekenis voor de wijk.

De herbestemming heeft 32 gevarieerde, aantrekkelijke woningen in vijf bouwlagen opgeleverd. Tegelijkertijd is de kerk in zijn waarde gelaten. Met name de ruimtelijke kwaliteit van de centrale gang met de binnenpleinen is bijzonder. Het opgetilde koor met de monumentale glas-in-loodramen en de nog aanwezig plafondschilderingen vormen herkenbare verwijzingen naar het religieus verleden van het gebouw.

De uitvoering is verzorgd door KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling uit Arnhem.

Bij bijzondere gelegenheden wordt het gebouw opengesteld voor het publiek. De aanloop is altijd groot en de opgehaalde herinneringen van In 2005 heeft K3 voor dit plan de 1e prijs van de vakjury en de publieksprijs gewonnen in het kader van de Heuvelinkprijs, de Arnhemse architectuurprijs met dat jaar als thema “herbestemming”. Een citaat uit het juryrapport: “...Gezegend zijn de bewoners van dit originele, neogotische gebouw. Gezegend is de wijk, die dit vertrouwde ijkpunt in zijn midden mocht houden. En alle lof en eer en glorie aan de architecten die deze titanenklus tot een goed einde wisten te brengen, zonder de oorspronkelijke bestemming geweld aan te doen...”

Foto's van Onze Lieve Vrouwekerk

Zeven Provinciën 3, Arnhem

Restauratie en herbestemming van de voormalige Duitse bunker, de ‘Zeven Provinciën 3’, in Kamp Koningsweg Noord in Arnhem.

Foto voor Zeven Provinciën 3, Arnhem

i.s.m. Robert Nijhuis, Doorwerth